Senaste nytt!

Arcum firar!
Igår var vi på restaurang Duo i Uppsala och firade att vi lämnat in bygglov, systemhandlingar, anbud för ramavtal och en massa andra stora datum som vi klarat av senaste veckorna. Att det var just på Duo vi firade beror på att vi i höstas var med och tog fram ritningarna för restaurangen. 
2024.06.14

Taklag på Smeden
Igår var det taklagslunch på Kv Smeden i Vasastan – riktigt roligt var det att se hur det lilla innergårdshuset är på väg att bli klart!
2024.05.14

Helgjobb på Arcum!
Mycket att göra nu inför inlämnandet av bygglov, bland annat det roliga arbetet med material- och kulörstudier.
2024.05.05

Kv Takryttaren
Vi är inne på upploppet för BL- och SH-skedet för Kv Takryttaren. I projektet jobbar vi alla mot högt ställda krav på klimat, tid och kalkyl – vilket vi tycker är spännande, roligt och utmanande! Svanen 4 och Uppsala klimatprotokoll är kärnan i projektarbetet.
2024.04.28

Klimatfokus
På våra bord ligger just nu fokus på fasader med återbrukat tegel och trä med olika uttryck. Inspirerande!
2024.02.12

2024
Nu är vi tillbaka efter en härligt vintrig julledighet. Vi kastar oss direkt in i rullande projekt och hoppas att vindarna snart vänder för byggsektorn. Vi håller hoppet uppe om även ett gott 2024 med många jobb tillsammans med både gamla och nya vänner. 
2024.01.08

God jul och gott nytt år!
Vi på Arcum vill önska alla en riktigt skön jul och ett gott nytt år. Vi ses igen 2024!
2023.12.18

Takryttaren!
Äntligen drar vårt projekt Takryttaren igång med buller och bång. I centrala Uppsala ska det byggas ca 175 lägenheter med Uppsalahem och NCC i samverkan. Projektet ska andas hållbarhet och miljökraven är högt ställda. Vi är ivriga och glada att vara en del av detta projekt!
2023.11.29

Kv Modellen
Bygget är i full gång och första våningen i KL-trä är på plats.
2023.11.14

Platsbesök Smeden
Igår var vi och kikade på innergården där ett av de projekt vi jobbar med just nu kommer att byggas inom kort. Rivningen är i full gång!
2023.10.10

Excercsisfältets dagvattendamm
Igår var vi på studiebesök till dagvattandammen vid excercisfältet i Uppsala, där fick vi höra om projektet från flera olika håll vilket var väldigt intressant. Landskapsarkitekten från White, Stadsträdgårdsmästaren och projektledaren från Uppsala Vatten bidrog alla till ett informativt studiebesök. Kvällen avslutades på Whites kontor här i Uppsala.
2023.09.14

Kv. Smeden
Vi rivstartade hösten med att påbörja projekteringen av ytterligare ett innerstadsprojekt i Stockholm. Kvarteret Smeden ligger även det i Vasastan, här jobbar vi tillsammans med MVB och fastighetsägaren med ett litet och oerhört spännande innergårdsprojekt där logistiken kommer att vara en nöt att knäcka!
2023.09.06

Äntligen tillbaka på kontoret
Nu är vi alla åter samlade på kontoret, utvilade och uppfyllda av alla fina sommarupplevelser – redo att ta tag i alla roliga projekt som väntar!
2023.08.14

Glad sommar!
Om ett par dagar tar vi och stänger fabriken för sommaren. Vi vill tacka för en rolig och händelserik vår och vi ser med tillförsikt fram emot hösten! Nu ska vi bara få iväg bygghandlingar för vårt projekt i Vasastan, bygglov några mindre projekt och ordna upp våra kom-ihåg-listor och skrivbord inför sommaren.
2023.07.05

Sommaravslutning
Igår tog hela kontoret med sig sitt pick och pack och åkte till Norrtälje för sommaravslutning med promenad runt i de nybyggda kvarteren i hamnen, god mat, trevligt sällskap och en god natts sömn!
2023.06.20

Upploppet
Nu är det inte många veckor kvar innan byggsemestern drar igång och lugnet lägger sig över vår värld. Här om dagen skickades studenterna ut i vida världen under mycket pompa och ståt här i närheten av kontoret medan vi jobbade på med våra inlämningar, men snart så springer även vi ut i solen!
2023.06.12

Hektiska dagar
Dagarna rusar iväg, vi inser plötsligt att sommaren är på intågande. Vi jobbar alla så det ryker med flera inlämningar de närmaste veckorna samtidigt som nya projekt rullar igång, vilket känns tryggt i dessa osäkra tider.
2023.05.11

Arkitekten i klimatomställningen
En heldag i Stockholm i sällskap med andra arkitekter för att diskutera och lyssna på samtal om hållbart byggande och hur vi kan bidra till att klimatmålen uppnås. Väldigt intressant och lärorikt!
2023.05.03

Mitt i Vasastan!
Just nu ligger ett roligt projekt på våra ritbord – ett Wallfast-projekt som vi gör tillsammans med MVB. Det är ett litet flerbostadshus inne på en innergård mitt i Vasastan som ska byggas i KL-trä och beräknas vara färdigt Q3 2024.
2023.03.22

Uppsalamarknaden
Idag var vi på Fastighetsvärldens Uppsalamarknaden där vi lyssnade på många intressanta talare som berättade om hur dagens pressade läge påverkar (eller inte alls påverkar) deras verksamheter. Vi träffade även många gamla bekanta som vi fick möjlighet att prata en stund med.
2023.03.21

Stennäset i Falun
Vi är glada att få jobba tillsammans med Lillskär igen! I Stennäset i Falun planeras ett parhusområde alldeles intill sjön Varpan.
2023.02.14

Eriksberg
Nu har vi ett nytt roligt projekt tillsammans med Uppsalahem där vi skissar på idéer i ett tidigt skede här i hemstaden.
2023.02.01

2023
Tillbaka på kontoret igen för oss på Arcum. Vi håller fanan högt och hoppet uppe om även ett gott 2023 med många jobb tillsammans med både gamla och nya vänner. På våra ”ritbord” just nu ligger projekt med bland annat Uppsalahem och NCC.
2023.01.10

God jul och Gott nytt år!
Nu närmar det sig jul och efterlängtad ledighet. Vi önskar er alla sköna och njutningsfyllda dagar!
2022.12.20

Storsjö Strand på SVT!
Vi är så stolta över att titt som tätt se vårt första kvarter vid Storsjö Strand som vintrig bakgrundsbild på SVT. Projektet startades 2013 åt Genova och stod klart i slutet av 2017 och är en del av Östersunds första etapp i den nya stadsdelen nere vid Storsjön.
2022.11.29

Återbruk
Heldag i Sthlm med föreläsningar och samtal om återbruk – jätteintressant tycker vi som också jobbar just nu i ett projekt tillsammans med NCC där återbruk är ett kriterium vi arbetar med!
2022.11.15

Stora bostadsdagen Stockholm
Vi fick häromdagen höra en del nyttiga och intressanta resonemang kring dagens ekonomiska läge likväl som framtidsspaningar för bostadsbyggarbranschen.
2022.10.14

Platsbesök Fröja!
Nu har Fröjabygget kommit så långt att vi äntligen fick vi komma in och se utsikten från de nya lägenheterna högst upp.
2022.10.06

Kv Takryttaren
På våra ritbord just nu ligger Kv Takryttaren, ett större bostads-projekt som vi arbetar med åt Uppsalahem där det kommer rymmas ca 135 bostäder samt ett LSS-boende. I ett par av trapphusen samarbetar vi med Theory into Practice kring ett Co-livingprojekt, kul tycker vi!
2022.09.13

Seminarier om Hållbarhet
Vi är alla nu tillbaka på kontoret igen sedan några veckor. En av de första sakerna vi gjorde var att närvara på Sveriges Arkitekters seminarier ”Vägen framåt” som handlade om hållbarhet. Många intressanta talare hördes under dagen, bland annat Riksarkitekten Helena Bjarnegård.
2022.08.26

Semestertider!
Vi närmar oss hastigt semestertider och far alla ut i stugor varefter tiden lider. Nu ska vi ligga i hängmattan och ladda batterier, så ses vi snart igen för nya melodier!
2022.07.06

Marielund
Här om dagen knatade vi runt i skogarna vid Marielund tillsammans med Uppsalahem för att känna på området i och med kommunens pågående planprogram.
2022.06.29

Platsbesök i Norrbacka
Igår var vi i Märsta på platsbesök och fick se hur fem av sex bostadshus fanns på plats i Norrbacka. Det är i Sigtunahems del av Norrbacka som BoKlok bygger tvåvåningshus och denna vecka monterades det femte huset, nästa vecka monteras även det sjätte och sista huset i denna etapp. Husen här har fått lite extra omtanke kring kulörer och utformning och det syns verkligen nu när husen börjar komma på plats, det kommer bli fantastiskt när allt är klart!
2022.05.13

Västerås+Byggemenskap Gården
Denna vecka har varit lite extra spännande och hektisk då vi hunnit med både en heldag i Västerås för att titta på de nya stadsdelarna med guidning av Lennarts gode vän Börje som varit ansvarig konstruktör för stora delar av området och igår ett besök till det relativt nyinflyttade bostadshuset i Uppsalas Rosendal som Byggemenskap Gården mycket imponerande rott i hamn.
2022.05.05

Förkovring
Hela kontoret spenderade dagen på Nordbygg med föreläsningar och spännande samtal med diverse olika leverantörer och innovatörer.
2022.04.29

Vår!
Påsken är i antågande med sol och värme efter den plötsliga och sena vintern förra veckan. Vi ser med spänning på när Fröja byggs i Luthagen och hur Brf. Gryningen fortskrider uppe i vackra Östersund.
2022.04.11

Bygglov för Brf Gryningen!
Idag firar vi att vi fått bygglov för vårt kvarter vid Storsjöns strand i Östersund. Vi ser fram emot att arbeta vidare med projektet tillsammans med Tiö AB och Trångsvikens bygg AB.
2022.03.04

Åkerö Brofäste
Nu är detaljplanen för Åkerö Brofäste i Leksand äntligen antagen, vi håller andan i väntan på att den vinner laga kraft…
2022.02.25

Kv Fröja
Nu börjar det även på utsidan synas att något snart ska hända i kvarteret Fröja!
2022.02.10

2022
Tillbaka på jobb för oss på Arcum. Vi ser fram emot att se vad detta nya år ska erbjuda i form av projekt, nya bekantskaper och nya kunskaper.
2022.01.10

God jul & Gott nytt år önskar Arcum!
Tiden rusar iväg och vi inser att julen är runt hörnet. Vi ser fram emot 2022 med både nya och gamla vänner och många spännande projekt!
2021.12.16

Överklagad detaljplan…
Detaljplanen för kvarteret Vapenhuset är nu överklagad, vi följer utvecklingen.
2021.12.13

Antagen detaljplan
Den 28 oktober antog Uppsala kommun detaljplanen för kvarteret Vapenhuset, som flera byggherrar tillsammans tog fram, däribland Uppsalahem och JM som vi i detta projekt samarbetade med. Vi ser fram emot att se kvarteret växa fram och att arbeta vidare med vår del av området!
2021.11.01

Ännu ett ramavtal!
Firandet fortsätter i och med att vi tillsammans med Indicum m fl fick ramavtal med Naturvårdsverket. 
2021.10.14

Bygglov för Kv Fröja i Uppsala!
Vi har fått bygglov för vårt väldigt lokala projekt kvarteret Fröja. Om några veckor startar förberedelserna för att bygga om och bygga på ett av Luthagens vackra gamla hus bara 15 minuters promenad från vårt kontor.
2021.09.06

40 år på Villa Anna
Vi fortsätter Arcums 40-årsfirande även nu efter sommaren med en underbar kväll tillsammans på Villa Anna.
2021.08.31

Sensommartankar
Vi är nu alla tillbaka på kontoret efter en härlig och välbehövlig ledighet. Projekten börjar så sakteliga rulla igång igen och kalendern fylls på med möten. Vi ser fram emot att återse gamla vänner och stifta bekantskap med nya!
2021.08.23

Sommaravslutning
Dubbelt firande på vår sommaravslutning förra veckan. Vi firade både vår vinst i markanvisningstävlingen i Östersund och att kontoret i år fyller hela 40 år!
2021.07.06

Tiden springer iväg!
Sommaren närmar sej med stormsteg och vi jobbar så tangentborden glöder för att hinna med allt innan vi är framme vid den hägrande semestern. På ritborden är bland annat systemhandling för Kv. Fröja i Uppsala samt bygglov för både Kv. Vivo i Östersund och för Kv. Fyrklövern i Upplands Väsby.
2021.06.17

Ny vinst i markanvisningstävling!
I samarbete med Trångsvikens bygg och Tiö, med Archus som landskapsarkitekter, har Arcum vunnit markanvisningen för en av tre tomter i etapp 2 vid Storsjö Strand i Östersund. Vi tycker att det är otroligt roligt att få fortsätta jobba med den fantastiska centrumnära strandutvecklingen!
2021.05.06

Norrbacka etapp B
För några veckor sedan gick bygglovet för vår del av Norrbackas andra etapp igenom. Vi ser fram emot att se dessa BoKlok-hus i verkligheten. BoKlok med en twist!
2021.04.12

Vårsol
Mars månad på Arcum har varit rolig och hektisk, vi har fått knyta nya trevliga bekantskaper och haft flera inlämningar samtidigt som vi ser solen skina utanför fönstren.
2021.03.23

Kv Fröja
Nu har äntligen projektet Fröja kommit igång tillsammans med Rikshem och Veidekke. De första skisserna gjordes tidigt under förra året och för drygt två veckor sedan hade vi vårt första möte. Spännande!
2021.02.19

2021 up and running!
Med det nya året börjar såväl gamla som nya projekt röra på sig  – härligt!
2021.01.22

God jul & Gott nytt år!
Nu blir dagarna åter längre och vi ser fram emot ljusare tider. Vi önskar er alla en riktigt skön julhelg!
2020.12.22

Ramavtal!
Glädjande besked i det gråa decembervädret: vi har fått ramavtal med Rikshem!
2020.12.18

Adventtider
På Arcum arbetas nu i skift för att hålla kontoret i Corona-drift, varannan dag är hemmaknog, men vi hoppas att detta är över snart nog! Solen strålar där ute på stadens tomma gator medan vi flitigt jobbar vid varsin dator.
2020.11.27

Åkerö Brofäste
Leksands kommun strävar nu efter att kunna anta en ny detaljplan för Åkerö Brofäste redan i början av 2021 med den av Mark- & Miljödomstolens efterfrågade kulturhistoriska utredningen inkluderad i arbetet. Vi ser hoppfullt fram emot en fortsättning av projektet!
2020.10.13

Brokvarn
Efter förnyad konkurrensupphandling har vi nu ännu ett projekt tillsammans med BoKlok för Nykvarnbostäder. Denna gång är projektet i Nykvarn där tre huskroppar i två våningar ska byggas.
2020.10.12

Norrbacka etapp B!
Arcum har tillsammans med BoKlok tagit hem ett projekt i förnyad konkurrensupphandling för Sigtunahem i Märsta. Nu när våra hus i Norrbackas etapp A är under full byggnation tar vi oss nu också an etapp B.
2020.10.06

Detaljplanen upphävs för Åkerö Brofäste
Tråkigt nog fick Leksands kommun nyligen sin detaljplan upphävd vid Åkerö Brofäste med hänvisning att tillräcklig kulturhistorisk utredning inte gjorts inför detaljplanearbetet. Vi hoppas på nya tag inom kort!
2020.09.18

Hösten på Arcum
Vi är alla tillbaka på kontoret sedan några veckor tillbaka och börjar komma igång igen efter sommaren med flera nya projekt. Vi har fortfarande de flesta av våra möten framför datorn och håller tummarna för att pandemin snart klingar av!
2020.09.02

Sommar och sol
Idag firade vi på Arcum in sommaren i den välgörande skuggan av en björk då sommaren visade sej från sin allra finaste och varmaste sida. Vi börjar nu varva ner inför välbehövliga semestrar men ses snart igen!
2020.06.25

Glad Påsk!
Våra projekt puttrar på och virtuella möten börjar bli vardagsmat, härligt att vi alla kan fortsätta att jobba framåt i projekten trots pandemins påverkan. Nu tar vi en välbehövlig paus och kommer åter efter långhelgen.
2020.04.08

Hildur
Nu har vi börjat jobba med ett nytt projekt tillsammans med Uppsalahem och NCC. Det blir drygt 30 hyresrätter i bostadshuset Hildur mitt i centrala Uppsala.
2020.03.06

God fortsättning på det nya året!
Januari var för oss en hektiskt månad (glädjande i dessa tider), då många nya jobb har kommit in och gamla efterlängtade jobb har kommit upp till ytan igen. Vi firar också in det nya decenniet med nytt utseende på både kontor och hemsida!
2020.02.04

God jul & Gott nytt år!
Nu börjar det närma sig jul och en välbehövd ledighet för oss på Arcum, men vi ser fram emot året 2020 med både nya och gamla vänner och många spännande projekt!
2019.12.19

Arcum i UNT!
Två av Arcums projekt är med i dagens tidning; ett kvarter med bostadsrätter och flera studentpunkthus.
2019.12.04

Nu är det nära!
Bygglovet är på gång, och snart fortsätter vi arbetet med Savanas kvarter i centrala Upplands Väsby i samarbete med Serneke.
2019.11.28

Åkerö Brofäste
Nu har kommunfullmäktige röstat igenom detaljplanen för Åkerö Brofäste med ett rungande ja! Läs gärna mer på Lillskärs hemsida.
2019.11.27